«Εγχειρίδιο» 4 βήματων για μία Mindful ημέρα

mindfulness

Υπάρχουν πράγματα που ανήκουν στο πεδίο ελέγχου σου και πράγματα που δεν ανήκουν. Όταν μέσα στην ημέρα, τοποθετήσεις τις δυνάμεις σου μόνο σε πράγματα που μπορείς να τα ελέγξεις, τότε θα καταφέρεις να βιώσεις την καλύτερη δυνατή εκδοχή της συγκεκριμένης ημέρας.

Η ιδέα αυτή πηγάζει από τον στωικό φιλόσοφο Επίκτητο. Στο έργο του με τίτλο Εγχειρίδιον εκφράζει την εξής απλή, διαφωτιστική και 100% εφαρμόσιμη οδηγία: Αν βασίσουμε την ευτυχία μας και τα αισθήματά μας σε πράγματα πάνω στα οποία δεν έχουμε κανένα έλεγχο, τότε θα υποφέρουμε αναίτια. 

Εμπειρικά, βαθιά μέσα μας το γνωρίζουμε αυτό. Πρακτικά μπορούμε να ευθυγραμμιστούμε με αυτή την μεγάλη αλήθεια και να αναλάβουμε δράση, για να προσφέρουμε στον εαυτό μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία που μπορούμε να του προσφέρουμε.

Στο άρθρο αυτό επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας μία εύκολη πρόταση για να το πετύχετε. Η πρόταση βασίζεται στο «εγχειρίδιο» του Mindfulness (ενσυνείδηση στα ελληνικά). Εγχειρίδιο αποκαλούμε ένα βιβλίο/manual στο οποίο περιέχονται οδηγίες για τη λειτουργία ενός θέματος ή αντικειμένου. Tα εργαλεία εφαρμογής του Mindfulness μπορούν να σε βοηθήσουν, δείχνοντάς σου τον τρόπο να κάνεις καλή χρήση του μυαλού σου. Σου δείχνουν πώς να τοποθετείς καλά την προσοχή σου και τις δυνάμεις σου, σε πράγματα που ανήκουν στο πεδίο ελέγχου σου.

Χρειάζεται εξάσκηση για να το κατακτήσεις; Ναι χρειάζεται! Είναι εφικτό να το κατακτήσεις; Σίγουρα είναι εφικτό, γιατί αυτό το εγχειρίδιο είναι ήδη εγκατεστημένο στο «λογισμικό» σου! Χρειάζεται μόνο να το πάρεις απόφαση, να εξασκείσαι με συνέπεια στην εφαρμογή του εργαλείου, και να δώσεις κάποιο χρόνο για να εδραιωθεί ως συνήθεια.

Πάρε τον έλεγχο της καθημερινής σου εμπειρίας

Θυμήσου κάποια στιγμή που επισκέφθηκες ένα δάσος. Πώς ήταν καθώς το διέσχιζες;  Φαντάσου τώρα την καθημερινότητά σου σαν ένα δάσος το οποίο θέλεις να το διασχίσεις. Σε κάποια σημεία το μονοπάτι είναι καθαρό, ενώ σε άλλα χρειάζεται να ανοίξεις τον δρόμο, βγάζοντας από την μέση πράγματα που σε εμποδίζουν.

Σαν παράδειγμα μπορεί να συναντήσεις μία μεγάλη πέτρα και να χρειαστεί να κάνεις ένα μεγαλύτερο βήμα σε σχέση με το συνηθισμένο, ώστε να την περάσεις και να συνεχίσεις την πορεία σου. Μπορεί επίσης να πιάσει ξαφνική καταιγίδα. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις σε ένα μέρος άνετο και ασφαλές, μέχρι να σταματήσει η βροχή και μετά να συνεχίσεις. Διανύοντας την πορεία σου θα υπάρξουν πράγματα που τα ελέγχεις πχ τον δρασκελισμό σου ή το να σταθείς σε ένα σημείο που δεν βρέχεσαι, καθώς και πράγματα που δεν τα ελέγχεις πχ. το μέγεθος της πέτρας ή το πότε θα πιάσει καταιγίδα και πόσο θα διαρκέσει.

Βέβαια όταν κυριολεκτικά διασχίζεις ένα δάσος σίγουρα έχεις λιγότερους περισπασμούς σε σύγκριση με την καθημερινότητά σου. Δεν χρειάζεται ταυτόχρονα να ασχοληθείς με μηνύματα, σπίτι, δουλειά, γυμναστική και την διατροφή σου! Αυτό σε βοηθά να κάνεις καλύτερη διάκριση στο πώς να τοποθετήσεις τις δυνάμεις σου και να εστιάζεις ευκολότερα σε πράγματα που μπορείς να τα ελέγξεις.

Έχεις όμως στη διάθεσή σου εργαλεία, για να καταφέρνεις το ίδιο και στην καθημερινότητά σου. Τη στιγμή που την προσοχή σου την «γραπώνουν» τα αφιλτράριστα ερεθίσματα που λαμβάνεις μέσω των 5 αισθήσεών σου και γεμίζουν το μυαλό σου με περισσότερη πληροφορία από όση του είναι χρήσιμη και εύπεπτη, να θυμάσαι ότι πάντα μπορείς να ανατρέξεις στο εγχειρίδιο του mindfulness για να «ανοίξεις δρόμο» και να αποκτήσεις καλό έλεγχο της καθημερινής σου εμπειρίας.

Το mindfulness πρακτικά σε βοηθά ως εξής:

  • Να δίνεις προσοχή στο πώς διαχειρίζεσαι τις δυνάμεις σου
  • Να φιλτράρεις την πληροφορία που εμφανίζεται στην «οθόνη» του μυαλού
  • Να καλλιεργείς τον «παρατηρητή». Δηλαδή εκείνο το νοητικό επίπεδο που μπορεί να κοιτά» με ακεραιότητα τα άλλα νοητικά επίπεδα που έχουν να κάνουν με τα ένστικτα, τις σκέψεις, τις μνήμες, τους συσχετισμούς και τις πεποιθήσεις σου. Η καλλιέργεια του «παρατηρητή» είναι βασική προϋπόθεση για να ευθυγραμμίζεσαι με δράσεις και επιλογές που έχουν νόημα για εσένα, αντί να ξοδεύεις τις δυνάμεις σου.
  • Τελικά, το mindfulness σου δίνει πρόσβαση στην μελέτη του εαυτού σου και σε ανταμείβει με αυτογνωσία.

Έτσι σου γίνεται ξεκάθαρη η εμπειρία του εαυτού που επιθυμείς να βιώνεις, και αναγνωρίζεις τι περνάει από το χέρι σου για να την κάνεις να εμφανιστεί.

«Εγχειρίδιο» 4 βήματων για μία Mindful ημέρα

 Φαντάσου τώρα ότι έχεις ξυπνήσει μία τυπική, συνηθισμένη ημέρα της ζωής σου. Σε γενικές γραμμές γνωρίζεις το πρόγραμμά σου. Παράλληλα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι μπορεί να σου συμβούν. Είναι οι διάφορες ξαφνικές «καταιγίδες» που μπορεί «να σε πιάσουν στην διαδρομή»!

Για να έχεις καλό έλεγχο του πώς θα τοποθετήσεις τις δυνάμεις σου ώστε καταφέρεις να βιώσεις την καλύτερη δυνατή εκδοχή της συγκεκριμένης ημέρας, εφάρμοσε 4 «νοητικά» βήματα.

  • Ξεκίνα παίρνοντας ξεκάθαρη απόφαση ότι ο προορισμός σου σήμερα, είναι να βιώσεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Δηλαδή να έχεις μία ημέρα απολαυστική και εποικοδομητική.

Κάποιες ημέρες είναι ευκολότερες και άλλες λιγότερο εύκολες. Ακόμα όμως και στις ημέρες-πρόκληση είναι στο χέρι σου να τις διαχειριστείς και αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάνε όσο συχνότερα μπορείς στον εαυτό σου, την εξής υπενθύμιση/δήλωση: «αποφασίζω να κάνω ό,τι χρειάζεται για να βιώσω την καλύτερη δυνατή εμπειρία που έχει να μου προσφέρει η σημερινή ημέρα».

  • Δώσε προσοχή και κάνε τσεκάρισμα.

Ο τρόπος που «διασχίζεις» την ημέρα σου, πρόκειται να σε οδηγήσει στον επιθυμητό προορισμό; Φέρε επίγνωση και τσέκαρε πώς λειτουργείς. Θα σε γλιτώσει από το να βρεθείς σε κάποιο άλλο σημείο από αυτό που πραγματικά επιθυμείς να βρεθείς. Βάλε υπενθυμίσεις (post it, ειδοποιήσεις στο ημερολόγιό σου κτλ.) που θα σου θυμίζουν να δίνεις προσοχή.

  • Πάρε χρόνο και παρατήρησε με ακεραιότητα.

Αν κάποια «σκανδάλη» (περισπασμός, παρόρμηση, μνήμη, συναίσθημα) σε βγάλει σε κάποιο βαθμό εκτός πορείας, πάρε απόσταση και παρατήρησέ το χωρίς βιασύνη, κριτική ή ταραχή. Δώσε χώρο στον «παρατηρητή» να βάλει σε τάξη τα παράγωγα του μυαλού σου, να κάνει φιλτράρισμα και να αποκαταστήσει τη διαύγεια. Ο παρατηρητής είναι μία δύναμη που καλλιεργείται.

  • Αποδέξου χωρίς κριτική.

Όπως και να εξελιχθεί η ημέρα, δώσε τέλος στην κριτική. Δώσε τέλος στο να τοποθετήσεις τις δυνάμεις σου και την προσοχή σου σε σκέψεις του τύπου «αχ ξέχασα να κάνω τσεκάρισμα, να που πάλι δεν τα κατάφερα» ή «δεν έπρεπε να νιώσω έτσι». Αντί για κριτική, στο τέλος της ημέρας κάνε αξιολόγηση. Τοποθέτησε την προσοχή σου μόνο σε ό,τι είναι καλό και χρήσιμο να κάνεις την επόμενη ημέρα, αντί σε ότι είναι καλό να μην κάνεις! Έχει μεγάλη διαφορά η μία προσέγγιση από την άλλη!

Στην πράξη

Εύχομαι όσοι διαβάσατε αυτό το άρθρο, να το χρησιμοποιήσετε ως εγχειρίδιο. Η πρακτική εφαρμογή της πρότασης που μοιράστηκα, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την λειτουργία του μυαλού σας και πώς θα χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να βιώνετε την καλύτερη εκδοχή της της ημέρας σας. Θα σας βοηθήσει να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και να απασχολείστε μόνο με ό,τι περνάει από το χέρι σας.

Κάθε θετική αλλαγή ξεκινάει από μία απόφαση που μόνο εσείς μπορείτε να την πάρετε για τον εαυτό σας! Σήμερα είναι μία καλή ημέρα για να ξεκινήσετε!

Σας περιμένω στις τάξεις yoga αυτής της εβδομάδας να πετύχουμε μαζί θετικές αλλαγές στο σώμα, στον νου και στην ψυχή, και να διαπιστώσουμε πόσο υπέροχα θα αισθανθούμε όταν σώμα και νους συνεργάζονται με έλεγχο.

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς να βρεις τον Εαυτό σου
.
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου
.
Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;
.
Πώς να επανακάμπτεις (σίγουρα μπορείς!)

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now